vrijdag 6 juli 2012



Hierbij een eerste indruk van La Paz, Bolivia, vergezeld van een aantal foto's (uitgebreidere sessie op pagina Photos).

La Paz, met een kleine miljoen inwoners, is ontzettend rijk aan culturen en tradities, welke zo veel mogelijk in ere worden gehouden. Opvallend is de tradionele (spaanse!) klederdracht van vrouwen (kleurrijke jurk, bolhoedje) die in een relatief klein aantal families in stand wordt gehouden (zie foto). Bijgeloof is in vele communities (er zijn in Bolivia ruim 30 verschillende dialecten en culturen) ruimschoots aanwezig. Vrijdag (en donderdag) de 13e, het aanrijden van een zwarte hond (de auto wordt dan zsm verkocht, want brengt ongeluk in verkeer), het inmetselen van Alpacavruchten in gebouwen, het offeren van spullen door mijnwerkers om ongelukken te voorkomen, etc. etc.

Er zijn vele stadsgedeeltes, ikzelf verblijf in het Zuidelijke deel Calacoto. Dit is een van de rijkere stadsgedeeltes met meer westerse invloeden, op zich heel plezierig, want het is er veilig en je valt niet op in het straatbeeld. In dit deel vind je eveneens een Franse en Duitse school en bijv. grootse supermarkten en een winkelcentrum met internationale merkartikelen zoals we in NL gewend zijn.

Vanwege het klimaat (het is nu winter, maar overdags nog steeds 15-22gr), bruist het straatleven hier, wat zich uit in de talloze eetkraampjes en (mobiele) winkeltjes op/langs straat en restaurantjes. Je kunt hier eten voor 10 Bolvianos (1,5 euro) aan een kraampje of straat-bbq, voor 30 Bo (4-5 euro) in een eenvoudig restaurantje tot aan West-Europese prijzen in luxere eetgelegenheden. Recent onderzoek wees uit dat ca 15% vd kraampjes de Westerse hygienestandaard haalt.


Het centrum is toeristisch met als trekpleister het Main Square, waar zich de kathedraal,  het parlementsgebouw en andere overheidsgebouwen bevinden. De werkdag ziet er ong. als volgt uit: 8.00-12.30u en van 14.30-18.30u. sMiddags gaan vele mensen lunchen met collegaƛ of vrienden. Straatverkopers werken bijna dag en nacht....

Een eerste indruk van Bolivianen, enigszins generaliserend, ze zijn relaxed, flexibel, gelovig en hechten veel waarde aan een sociaal netwerk.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten