zondag 29 juli 2012

Quinoa produktie in Canada

Type het woord quinoa in bij google en je komt al snel bij quinoa.com uit, de website van The Northern Quinoa Corp. in Canada. Dit bedrijf is al meer dan 15 jaar actief met de teelt en verwerking van quinoa en was daarom een van mijn speerpunten om kennis mee te maken. Het (Canadase) Nuffield netwerk heeft me ook hier ondersteund wat geleid heeft tot een intensieve kennismaking in de afgelopen 1,5 week, zowel zakelijk als prive.
De teelt van quinoa in Canada vindt met name plaats in midden-oost Saskatchewan, waar het groeiseizoen net wat langer is en de temperatuur in de zomer net wat lager. Quinoa blijkt ook hier, net als in Frankrijk en Zuid-Amerika geen gemakkelijk gewas te zijn om te telen en te verwerken. Concurrentie met onkruid en de gevoeligheid voor herbicyden vormen een groot probleem bij de teelt. Gedurende de laatste 15 jaar zijn rassen ontwikkeld met een Chileense oorsprong (lagere altitude tot zeeniveau), die beter gedijen onder de locale omstandigheden. De meeste toegepaste variant is 'golden quinoa', zowel gangbaar als biologisch. Vaak kan men niet zonder kunstmest, niet onlogisch als je opmerkt dat er nauwelijks organische mest beschikbaar is en de gronden in deze streek nauwelijks meer dan 1,5% organische stof hebben in een teeltbare laag van 5-10cm.
Quinoa, locaal geteeld en geimporteerd, wordt zowel als eind- en halffabricaat verkocht, denk aan hele korrel, vlokken, meel en pasta. Vanwege de matige marges (als gevolg van lage opbrengsten, ca 1200kg/ha) is de keten compact met een hoge mate van verticale integratie. De meeste consumenten bevinden zich in U.S., gevolgd door Canada. Zij kopen quinoaprodukten mn. in speciaalzaken, omwille van eigenschappen als glutenvrij en 'vleesvervanger', alhoewel de landelijke supermarkten in U.S. quinoa sneller oppakken dan in Canada of bijv. Nederland.

Het totale areaal quinoa in Canada schat ik op ruim 500ha., terwijl dit in het verleden zelfs groter is geweest. Alhoewel de consumentenmarkt zich de laatste jaren positief ontwikkeld, blijft de produktiecapaciteit achter, mede als gevolg van de toegenomen prijzen van canola en graan, samenhangend met de prijsontwikkeling van olie/energie. Ook andere gewassen in danwel ketens in Saskatchewan ondergaan de gevolgen van de stijgende energieprijzen, zoals ik hier vernam bij een (glutenvrije) haver en mosterd producenten.

Opbrengstverhoging van quinoa, door verbetering van bestaande rassen, teelt- en oogst en verwerkingmethodes, is belangrijk om een grotere consumentengroep te kunnen bedienen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten