dinsdag 17 juli 2012

Quinoa in perspectief

Quinoa is in Nederland behoorlijk doorgedrongen in de natuurvoedingswinkels, terwijl het nog geen jaar in een landelijke supermarktketen verkrijgbaar is. Overigens loopt Nederland hiermee achter op landen als Frankrijk en USA. Quinoa is daarbij in Nederland met name voor het grote publiek verkrijgbaar als geheel/intact zaadje, door wassing ontdaan van de oppervlakkig aanwezige saponinen. Wie het aandurft eens kennis te maken en denkt een kant en klaar 'supertasty' produkt te kopen komt bedrogen uit. De smaak is wat saai op de notige bijsmaak na. Is quinoa dan enkel voor vegetariers of gluten-intolerante mensen die minder keus gewend zijn? Sure not....
Quinoa kan beter gezien worden als een superieure pasta of rijst. M.n. het veruit complete aminozuurpatroon, passend bij onze behoefte is hier credit aan. Uitgaande van de hele korrel dient deze gekookt te worden (kooktijd per soort verschillend) en kan vervolgens voorzien worden van smakelijke ingredienten, kruiden, groentes, wat vlees (maar minder nodig dan bij pasta/rijst), een sausje. Tenminste als warme hoofdmaaltijd. Maar de toepassingen zijn veel rijker...
Mijn Nuffield studie heeft me in contact gebracht met locale supermarkten en bewoners, producenten en exporteurs, evenals non-profit organisaties die zich met quinoa bezig houden. Ik heb me hier verbaasd over de vele toepassingen, in diverse maar ook zeker op hoge kwaliteitniveau(s) en presentaties. In Bolivia worden toepassingen ontwikkeld als muesliƛ, brood, soepen, salades, deserts/pudding en pasta's. Maar ook shakes en een vegetarische hamburger.
Quinoa is hot, gezien de mogelijkheden in de keuken voor
de (westerse) consument. Maar temeer vanwege de toepassingen in de groeiende markten, getuige de FAO, die 2013 heeft uitgeroepen tot het jaar van quinoa gezien de potentiele (voedings)waarde ten behoeve van de voorziening van duurzaam eten/eiwit voor de groeiende en deels ondervoede bevolking in delen van Azie en Afrika. En wat te denken van de originele quinoa (Royal Quinoa of Quinoa Real) die reeds sinds 5000 v Chr wordt geteeld op 3-4 km hoogte rondom de enorm zoutvlaktes tot wel 12000km2 in Bolivia, bemest met de ruwe mest van lama's en zo nu en dan een wilde 'Vicuna'.
Quinoa is in Bolivia bij de huidige (tiener)generatie minder bekend, het kreeg het imago van voedel voor de armsten en het wassen was tot 20 jaar geleden zeer tijdrovend. Daarnaast zal ook hier zal het recamebudget van minder verantwoord eten vele malen groter zijn dan duurzaam en gezond voedsel, wat ook niet helpt. Nu biedt de Boliviaanse overheid in bepaalde programma's gratis quinoa voor zwangere vrouwen en schoolgaande kinderen om het tij binnen de landsgrenzen te keren. Good job!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten