dinsdag 24 juli 2012

Het Nuffield netwerk in de praktijk

De benaming  'Nuffield Scholarships' was tot eind vorig jaar compleet nieuw voor me op het moment dat ik besloot mee te dingen in de competitie voor deze 'studiebeurs'. Wat me aansprak was de mogelijkheid om een eigen onderzoek op agrarisch vlak in te stellen met een internationaal karakter en daarbij onderdeel te worden en gebruik te kunnen maken van een wereldwijd netwerk van agrarische ondernemers (of sterk gerelateerd aan) van diverse pluimage.
Bij de kick-off in februari middels het CSC -congres waarbij alle ca 60 scholars uit 9 landen aanwezig waren werd al duidelijk dat het enorm waardevol is om vanuit verschillende culturen, sectoren en nationaliteiten te discussieren over thema's zoals duurzaamheid en ondernemerschap. Je wordt uit je comfortzone gehaald en je gaat onherroepelijk out-of-the-box denken.
Na het congres start ieder zijn onderzoek en reisplannen, een aantal van hen door gebruik te maken van zgn. georganiseerde 'Global Focus Tours'. Voor mij was dit niet mogelijk gezien de tijd (8 wkn onafgebroken)  en het budget wat hiermee gemoeid is. Ik heb gekozen voor een eigen invulling door gericht naar Frankrijk (zie eerdere blog) en Bolvia (idem) af te reizen. Hier in Canada is Nuffield al geruime tijd (sinds ca. 1950!)  actief en hebben reeds vele tientallen scholars deelgenomen. Tijdens het CSC is gesproken over 'long-life-learning' en gequot:  'Once a Nuffield scholar, always a Nuffield scholar'.
Wel, nu ruim een week in Canada (Saskatchewan, Alberta) vertoefd te hebben, heb ik ervaren hoe waardevol het Nuffield netwerk is. Ten eerste, je bent ver van huis, maar het feit dat we beschikken over een boekwerk van alle namen/adressen van Nuffield scholars en dat je hen te pas en te onpas kunt bellen, bezoeken en zelfs overnachten maakt het enorm comfortabel. Het bespaart vele kostbare en saaie hotelovernachtigen en eetmomenten. Ook vandaag heb ik weer enorm genoten van de gastvrijheid in de vorm van een zeer smakelijke lunch in Saskatoon....

En niet te min, ze zijn zeer welwillend om tijd vrij te maken en mee te denken in je project, danwel contacten te leggen met andere mensen of bedrijven. Hierdoor stap je ook niet in de valkuil door te veel gefocused te zijn, maar juist inspiratie op te doen en nogmaals regelmatig out-of-the-box te treden. Zo ben ik de laatste dagen via collega Nuffield scholars ook o.a terecht gekomen bij een mosterdverwerking, een Hutterite-community (gebaseerd op religie en tevens met moderne gemengde landbouw, misschien hier eens een blog aan wijden) en een moderne en zeer succesvolle 'Farmersmarket'. Nuffield is een zeer waardevol en comfortabel netwerk waardoor deuren eenvoudig open gaan die anders onbereikbaar zouden zijn.

Mijn advies aan (toekomstige) collega Nuffield scholars: plan je reizen niet te veel en behoud tijd/ruimte in je programma om spontane ervaringen op te doen danwel in contact te komen met andere niet geplande contacten die het Nuffield netwerk oplevert.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten