dinsdag 17 juli 2012

De quinoa keten in Bolivia


De quinoa keten in Bolivia is relatief kort, bijv. vergeleken met
buurland Peru. Er zijn weinig tussenhandelaren actief. Telers leveren hun produkt meestal direct aan een verwerker, een private of cooperatieve partij waarvan zij lid zijn, welke hun produkten verwerken tot exportwaardige produkten. Een beperkter aantal telers levert op de locale markt aan handelaren. Cooperatie Anapqui is een van de grotere cooperaties met ca. 2.000 telers. Onder de private partijen is vereniging van exporteurs Cabolqui met 9 leden overduidelijk marktleider. Zij exporteren zo'n 70% van de biologische quinoa (real). Er zijn enkele voorbeelden van grotere telers die verticale integratie toepassen. Een voorbeeld hiervan is een familiebedrijf wat ik bezocht aan de rand van Salar de Uyuni in de provincie Oruro met 80 ha grond in eigendom en een verwerkingslijn tot exportwaardige witte quinoa.
Overigens met steun van ngo Fautapo en Nederland opgezet. Het is interessant en leuk om te hier te ervaren dat Nederland reeds vele jaren energie en tijd steekt in een duurzame quinoa-produktie en het openen van de Europese markt voor quinoa, ten gunste van en met de Boliviaanse boer in het middelpunt. Enkel de Europese economische crisis ik ook hier te merken, de Nederlandse ambassade gat verdwijnen, de steun aan het quinoa project deels of geheel en de export van de relatief dure Quinoa Real groeit momenteel niet in Europa, maar wel in de US.
Produktielocatie Quinoa Real
De markt van quinoa en met name die van biologisch geteelde quinoa is een vraagmarkt. De vraag lijkt de productie meer en meer te overtreffen, gezien de huidige marktprijzen, welke nog niet helemaal hun plafond hebben bereikt wordt verwacht. Cabolqui geeft aan onlangs nog een grote potentiele afnemer door verwezen te hebben naar buurland Peru. Regelmatig zijn er leveringsproblemen, waarmee importeurs rekening dienen te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten